Epiduraal injectie

Toedienen van medicijnen in de epidurale ruimte

Bij een epiduraal injectie worden er medicamenten ingespoten in de epidurale ruimte. De epidurale ruimte ligt net buiten het harde hersenvlies en vormt de buitenste laag van het ruggenmergkanaal. Deze ruimte loopt vanaf de hersenen tot in het stuitje. De epidurale ruimte bevat onder ander de zenuwwortels die rechtstreeks uit het ruggenmerg ontspringen. Verder vinden we er bloedvaatjes, lymfevaten, bindweefsel en vetweefsel.

Injecties in de epidurale ruimte vinden meestal plaats met verdovingsmiddelen en/of ontstekingsremmers (corticosteroïden).

Deze behandeling wordt vooral toegepast bij nog een nog maar kort bestaande ontsteking van de zenuwwortels. Deze ontstekingen ontstaan vaak doordat de zenuwwortel klem zit, bijvoorbeeld door een acute hernia. Een andere veel voorkomende oorzaak is een infectie van de zenuwwortels, bij gordelroos.

De behandeling vindt zittend of liggend plaats. Eerst wordt de huid verdoofd. Daarna brengt de pijnspecialist een speciale naald tot in de epidurale ruimte. Vervolgens controleert de pijnspecialist of de naald zich inderdaad op de juiste plek bevindt. Dit kan met een röntgenfoto, of met behulp van een speciale injectie techniek.

Als zeker is dat de naald positie klopt, kunnen de medicijnen worden ingespoten. Ook kan de pijnspecialist via de naald een heel dun slangetje opvoeren in de epidurale ruimte. Via dit slangetje kunnen de medicijnen dan op een andere plek in de epidurale ruimte worden toegediend, op afstand van de plek waar geprikt is.

Door het inspuiten van verdovingsmiddel in de epidurale ruimte, kan de bloeddruk kortdurend dalen. Meestal wordt daarom de bloeddruk na de behandeling enkele malen gemeten. In de uren na de behandeling kunnen armen (nek) of benen (rug) verdoofd zijn. Na de behandeling kan er enkele dagen napijn zijn. Meestal duurt het een paar weken voor de behandeling goed resultaat heeft.

De epidurale injectie is een veilige behandeling. Complicaties zijn zeldzaam. Als zeldzame complicatie kan er een gaatje in het ruggenmergvlies ontstaan. Dit kan hoofdpijnklachten geven, die meestal verdwijnen als u gaat liggen. Meestal gaat dit vanzelf over. Zeer zeldzaam kan er een bloeding of infectie ontstaan.