Gewrichtsinjectie

Toedienen van medicijnen in een gewricht.

Gewrichtsinjecties kunnen effectief zijn bij pijn door artrose, een veel voorkomende oorzaak van “gewrichtsslijtage”.

Een gewricht bestaat uit twee gewrichtsvlakken bekleed met glad kraakbeen. Bij bewegingen in het gewricht, bewegen deze twee gewrichtsvlakken ten opzichte van elkaar. De ruimte tussen twee gewrichtsvlakken noemen we de gewrichtsspleet. In deze gewrichtsspleet vinden we de gewichtvloeistof. Deze functioneert als smeermiddel om het gewricht soepel te laten bewegen en als schokbreker.

Bij artrose is er minder kraakbeen,  dat bovendien van slechtere kwaliteit is. Ook is er minder gewrichtsvloeistof. Hierdoor worden bewegingen in de gewrichten pijnlijk. Voor een deel is dit een normaal verouderingsproces. Sommige patiënten hebben al relatief jong artrose, maar vanaf circa 60 jaar is bij iedereen artrose waarneembaar op röntgenfoto’s.

Bij een gewrichtsinjectie worden medicijnen in het gewricht gespoten. Dit kan met name goed bij de grotere gewrichten zoals schouder, knie en heup. Meestal worden een verdovingsmiddel, een ontstekingsremmend middel (cortisonen) en een smeermiddel (hyaluronzuur) geïnjecteerd. Tijdens het inbrengen van de injectienaald in het gewricht, controleert de pijnspecialist de positie van de naald met röntgenfoto's of echo beeldvorming. Zo is zeker dat de naald zich op de juiste positie bevindt.

Er zijn weinig bijwerkingen. Soms kunnen de pijnklachten na de injectie gedurende enkele dagen toenemen. Dit komt door prikkeling van het gewrichtskapsel. Deze pijnklachten verdwijnen vanzelf na enkele dagen.
Ook kunnen er soms opvliegers ontstaan, dit komt door de toegediende cortisonen. Het is een vervelende bijwerking, maar deze klachten verdwijnen vanzelf na enkele weken. Indien deze klachten erg hinderlijk zijn kan, bij een herhaling van de behandeling, overwogen worden de cortisonen achterwege te laten.

Gewrichtsinjecties zijn erg veilig, zeker als de positie van de naald met röntgen of echo kan worden gecontroleerd. Complicaties zijn zeldzaam. Zeer zeldzaam kan er een bloeding of infectie ontstaan.