piriformis injectie
Injectie in de spier, bij het piriformis syndroom
De piriformis spier loopt van het heiligbeen naar het dijbeen. De functie van deze spier is het naar buiten bewegen van het bovenbeen. Zijn Latijnse naam piriformis, dankt hij aan zijn peervorm. De grote zenuw van het bovenbeen, de ischias zenuw loopt bij de meeste mensen vlak onder deze spier. Bij 15% van de mensen, loopt deze zenuw zelfs door de piriformis spier.
Als de piriformis spier overlast raakt, kan er zwelling of stijfheid van deze spier ontstaan. Hierdoor kan de ischias zenuw klem komen te zitten en geïrriteerd raken. Dit noemen we het piriformis syndroom. Er ontstaat dan een zeurende pijn in de bilspier. Vaak is er ook uitstralende pijn, naar de rug en naar de achterkant van het bovenbeen. De pijnklachten worden meestal erger bij zitten en nemen af bij liggen. Het piriformis syndroom komt meer voor bij vrouwen, dan bij mannen.
Vaak gaan de pijnklachten van het piriformis syndroom over met fysiotherapie en pijnstillers. Als dit niet het geval is, kan de pijnspecialist een injectie in de piriformis spier geven. Deze injectie wordt in buikligging gegeven. Met behulp van echografie of röntgendoorlichting wordt de naald op de juiste plek gebracht. Als de plaats van de naald is gecontroleerd, worden er medicijnen in de spier gespoten. Deze medicijnen werken pijnstillend en spierontspannend.
Eventueel kan de injectie worden aangevuld, met een stroombehandeling van de ischias zenuw. Hierdoor neemt de overprikkeling in de zenuw af.
In de uren na de behandeling kan het been aan de behandelde kant wat verdoofd zijn. Na de behandeling kan er enkele dagen napijn zijn. Het duurt meestal een paar weken voor de behandeling goed resultaat heeft. Complicaties bij deze behandeling zijn zeer zeldzaam. Er kan er een bloeding of een infectie ontstaan.