Qutenza therapie

Met hete pepers de pijn te lijf.

Een Qutenza behandeling kan worden toegepast bij locale zenuwpijn.
Veel voorkomende voorbeelden zijn pijnlijke voeten bij een polyneuropathie door diabetes, pijn na een doorgemaakte gordelroos en littekenpijn.

Qutenza is een pleister met daarin een hoge concentratie van de stof capsaïcine. Capsaïcine komt van nature onder andere voor in Spaanse pepers en geeft deze de typische pittige smaak. Indien capsaïcine op de huid wordt toegepast verminderd deze stof de gevoeligheid van de pijnsensoren in de huid. Deze is gestoord bij veel vormen van zenuwpijn. Het resultaat is dat er minder pijnprikkels worden doorgegeven en de pijn dus minder wordt. Capsaïcine kan ook in een crème worden toegepast. De concentratie in Qutenza pleisters is echter veel hoger, waardoor deze effectiever en langer werkzaam zijn.

De behandeling met Qutenza pleisters dient in de pijnkliniek te gebeuren. Vanwege de risico’s, bij verkeerd gebruik, van de hoge concentratie capsaïcine kan dit niet thuis worden toegepast. 

De pleisters worden met speciale handschoenen op de huid aangebracht op de pijnlijkste plekken. Eventueel kan vooraf een verdovende crème worden aangebracht. Qutenza kan alleen op de intacte huid worden toegepast en niet op slijmvliezen of in het gezicht. Het is belangrijk dat u de pleisters niet aanraakt. Na 30 (bij behandeling van de voeten) of 60 minuten worden de pleisters weer verwijderd. U kunt na de behandeling een brandend gevoel ervaren en huiduitslag hebben, vergelijkbaar met zonnebrand. Ook kan de pijn tijdelijk wat toenemen. Na de behandeling kunt u de huid koelen om deze bijwerkingen te verminderen, ook kunt eventueel een pijnstiller nemen. 

Het duurt meestal enkele dagen tot twee weken voordat een Qutenza behandeling effect heeft. De werking van de capsaïcine op de zenuwcellen houdt ongeveer 3 maanden aan. Indien de behandeling succesvol was, kan deze na drie maanden worden herhaald.