Een nieuwe uitdaging

Een blog van Dr. Leon Ubags, pijnspecialist.

Sinds 2007 heb ik praktijk gevoerd in het ziekenhuis in Sittard – Geleen. Eerst in het Maasland ziekenhuis, daarna in Orbis Medisch Centrum en vanaf 2015 in het Zuyderland Medisch Centrum, ontstaan na de fusie van Orbis Medisch Centrum met Atrium Medisch Centrum.

Ofschoon ik altijd met veel plezier heb gewerkt binnen de afdeling pijnbestrijding op de locatie Sittard-Geleen van Zuyderland, voelde ik mij steeds minder thuis in dit nieuwe, grote fusie-ziekenhuis. Het Zuyderland Medisch Centrum is een zeer grote zorginstelling en zelfs de grootse werkgever in Limburg, met meer dan 9000 werknemers. Binnen een dergelijke organisatie is het maar zeer beperkt mogelijk om zelf vorm te geven aan de manier waarop je de werkzaamheden en praktijkvoering inricht. Dat is geen verwijt aan Zuyderland, maar een constatering van een onvermijdelijk aspect van een organisatie met een dergelijke omvang.

Mij werd echter steeds duidelijker dat ik liever op een andere manier wilde werken. In een organisatie met korte lijnen, waar ik zelf meer inspraak heb hoe de zorg georganiseerd is.Ik verwacht een dergelijke werkplek te hebben gevonden in de DC klinieken Breda, waar ik vanaf september 2019 reeds één dag per week heb gewerkt.Vanaf 1 maart 2020 heb ik mijn werkzaamheden in Zuyderland Medisch Centrum dan ook beëindigd en ben ik uitsluitend nog in DC klinieken Breda werkzaam. Samen met collega anesthesioloog – pijnspecialist Kenneth van Tilburg, die de kliniek in Breda heeft opgezet. Het is een relatief klein centrum, maar deel uitmakend van een landelijk bedrijf, met 14 vestigingen en een groot zorgnetwerk. Een kliniek met korte lijnen en ruimte voor mijn wensen en visie. Een plek waar ik mij thuis voel en de pijngeneeskunde kan uitoefenen op mijn manier. Zo kan ik bijvoorbeeld de meeste patiënten gelijk aansluitend aan het eerste consult op de polikliniek behandelen. 

Een nieuwe uitdaging is altijd een beetje spannend, maar ik heb er een ongelooflijk goed gevoel over. Afscheid nemen doet echter ook altijd een beetje pijn. De medewerkers en mijn collegae van de pijnkliniek Zuyderland locatie Sittard – Geleen, wil ik bedanken voor de fijne tijd we samen hebben gehad. Mijn patiënten in Sittard-Geleen, wil ik bedanken voor het in mij gestelde vertrouwen in de afgelopen jaren.