Pijnzorg ten tijde van de corona epidemie

Een blog van Dr. Leon Ubags, pijnspecialist.

De corona epidemie heeft grote gevolgen voor de medische zorg in Nederland. Ziekenhuizen moeten zich, noodgewongen, focussen op corona patiënten. Operatiekamers en andere afdelingen worden in rap tempo omgebouwd tot intensive care of corona afdeling. In de meeste ziekenhuizen wordt planbare zorg helemaal niet meer verricht, dat is onontkoombaar in de huidige situatie.

Er is geen andere keuze op dit moment, het redden van levens gaat, terecht, voor alle andere medische zorg. Ik kijk met veel bewondering naar wat mijn collega’s in de ziekenhuizen nu, in zeer korte tijd, voor elkaar krijgen.

Niemand weet echter wanneer hier een einde aan komt en de situatie weer terugkeert naar normaal. In de tussentijd moeten patiënten met andere klachten en aandoeningen afwachten. Dat veroorzaakt veel lijden.

In de DC-klinieken zijn wij wel nog in staat om pijnpatiënten te helpen. De zorg is wel wat anders dan normaal. Wij doen er uiteraard alles aan om de zorg zo veilig mogelijk te houden en besmettingen te voorkomen. We beschermen onze patiënten en onszelf volgen de richtlijnen van het RIVM. Zo gaat een eerste consult nu telefonisch. Indien er zeer ernstige pijnklachten bestaan en de patiënt geen symptomen heeft die op een infectie met het corona virus kunnen duiden, kunnen we ook nu behandelen. Bij minder ernstige klachten zullen we de behandeling uitstellen.

Zo kunnen wij ernstig lijden voorkomen en tegelijkertijd de reguliere ziekenhuizen ontlasten. Ook voorkomen we zo dat er straks, alles alles weer normaal is, enorme wachtlijsten ontstaan voor pijnbehandelingen.

Laten we hopen dat we snel weer naar de normale situatie terugkeren. In de tussentijd staan wij, ook nu, voor pijnpatiënten klaar.